Toekomstgericht


De Afsluitdijk is een icoon van de Nederlandse waterbouwkunde. Ongeveer 85 jaar geleden werkten duizenden arbeiders aan de kaarsrechte dijk die een knik heeft bij Kornwerderzand. De dijk is 32 kilometer lang en 90 meter breed. Al die tijd heeft de dijk ons beschermd tegen overstromingen. De komst van de Afsluitdijk heeft de gebieden rondom het IJsselmeer tot bloei gebracht. Jaarlijks komen zo’n 250.00 bezoekers uit binnen- en buitenland naar dit prachtige bouwwerk kijken. De komende jaren wordt de dijk versterkt. Hoe ziet de Afsluitdijk van de toekomst eruit?

 

Ons droombeeld van de Afsluitdijk in 2022

In 2022 bezoekt u de vernieuwde Afsluitdijk: een sterke dijk die klaar is om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. De dijk is een echte publiekstrekker geworden. Met veel aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit worden duurzame functies aan de dijk toegevoegd. U rijdt van Noord-Holland naar Fryslân. Eerst komt u bij de Noord-Hollandse kustplaats Den Oever. Dit is de Waddenpoort tot het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. De Waddenpoort ziet er fraai uit. U kunt er heerlijk ontspannen en een kijkje nemen bij de sluizen. Die zijn versterkt. Bovendien zijn er pompen ingebouwd, die ervoor zorgen dat het water op het IJsselmeer op het juiste niveau blijft.

Op en rondom De Nieuwe Afsluitdijk is het gezellig druk. Bij het Monument, bij de camperplaatsen en bij de aanlegsteigers. U kunt er genieten van water, natuur en het weidse uitzicht over het wad en het IJsselmeer. En u kunt het nieuwe beleefcentrum bezoeken. Hier maakt u interactief kennis met alles wat er op en om de dijk gebeurt. Als u verder rijdt komt u bij Kornwerderzand. Hier ziet u de kronkelende Vismigratierivier die de Waddenzee en het IJsselmeer op een natuurlijke manier met elkaar verbindt. En iets verderop, bij Zurich, loopt u het wad op om een nieuw stuk landschap te ontdekken. U ziet ook dat er op de Afsluitdijk duurzame energie wordt opgewekt. Met getijverschil. Met het verschil tussen zoet en zout water. En met zonnepanelen op het talud.

 

Foto: Christine Kolster

Foto: Christine Kolster