Ga terug

Nieuws

Internationale aandacht voor de Afsluitdijk

Regelmatig is er internationale aandacht voor de Afsluitdijk. De dijk wordt gezien als waterbouwkundig icoon en wordt daarom vaak bezocht door buitenlandse toeristen.

Het project heeft al meerdere keren gezelschappen uit (verre) landen als Indonesi√ę, Vietnam, Isra√ęl en Panama mogen ontvangen. Zij vinden het heel bijzonder¬†dat de aanleg van de dam ervoor zorgde dat¬†zout en zoet water werd gescheiden, nieuw land werd gecre√ęerd en dat dit ons nu beschermt tegen overstromingen. Men vindt de 33 kilometer lange verbinding tussen Noord-Holland en Friesland ‚Äėamazing‚Äô. Het uitzicht met aan de ene kant een ‚Äėfresh water lake‚Äô en aan de andere kant de zee vinden ze geweldig.

In het voorjaar van 2014 kreeg het project Afsluitdijk bezoek van het Braziliaanse televisie programma Globo Rep√≥rter. Deze filmploeg heeft een documentaire gemaakt over Nederland. De documentaire gaat over typisch Nederlandse zaken, waaronder dus¬†de Afsluitdijk maar ook over de molens, wadlopen, de zeehondencr√®che en nog meer. Ze hebben er voor gekozen om ons land te verkennen op een typisch Hollandse manier, namelijk per fiets in zo‚Äôn 18 dagen. Het programma is wekelijks te zien op het hoofdkanaal van Brazili√ę. Het programma richt zich op onderwerpen die te maken hebben met natuur, mooie en ongewone landschappen, toerisme, historie en de lokale cultuur van Brazili√ę en andere landen van over de hele wereld.

Op 1 mei j.l. is de filmploeg afgereisd naar de Afsluitdijk om opnames te maken. Om de Afsluitdijk echt te ervaren is de verslaggeefster de hele dijk afgefietst. Bij het voormalig informatiecentrum ‚ÄúOp de Dijk‚ÄĚ is projectmanager Joost van de Beek van Rijkswaterstaat kort ge√Įnterviewd. Joost van de Beek¬†heeft daarin uitleg gegeven over de constructie van de dijk, het zoete water van het IJsselmeer, de zoute instroom vanuit de Noordzee, de uitdagingen van dit grote project en hoe deze lange dijk een nieuwe provincie mogelijk maakte.

Het onderdeel over de Afsluitdijk uit de documentaire is hier te bekijken. Er is helaas geen ondertiteling maar je kunt de video kijken voor de sfeerbeelden. Wat hebben de Brazilianen nu gezien van de Afsluitdijk?